1.W jakim celu jest przeprowadzana destylacja? Czy wszystkie związki można rozdzielić. Dlaczego?
2.Wpływ budowy na właściwości fizyczne alkoholi
3. Co to jest rzędowość alkoholi i w jaki sposób można je odróżnić?
-Związki organiczne
1. Za pomocą równania reakcji odróżnić aldehydy od ketonów
2. Właściwości chemiczne aminokwasów
3. Wpływ budowy na właściwości zasadowe aminy
-fenole
1.Dlaczego fenole są uaktywnione na substancje elektrofilowe?
2.mechanizm reakcji bromowania fenolu
3.napisz równanie reakcji pozwalającej odróżnić alkohol od fenolu
-cukry
1.wyjasnić właściwości redukcyjne cukrów
2. napisać równanie reakcji otrzymywania sacharozy. Wyjaśnić czy jest cukrem redukcyjnym i dlaczego?
3. zaproponować metodę odróżnienia (fizycznie chemicznie) polisacharydów od monosacharydów
Proszę o odp na te pytania...
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach